Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Sliding Doors i Prosolvia

Du har kanske sett filmen Sliding Doors som visar hur olika livet blir beroende på om huvudpersonen hinner med eller missar sitt tåg. När jag läste hovrättsdomen om Prosolvia var det omöjligt att inte göra en koppling till filmen.

Advokaten Carl Svernlöv, Baker & McKenzie, och jag har skrivit en artikel i Ackordscentralen Nyheter nr 3 2013 på sid. 6-7. Artikeln heter förstås ”Sliding Doors i Prosolvia” och återfinns även på far.se. I artikeln pekar vi på hovrättens resonemang om hur revisorns agerande påverkade förloppet i Prosolvia. Om revisorn hade sagt si eller så hade – enligt domstolen – Prosolvia också agerat annorlunda. Därigenom hade Prosolvia inte bara kunnat undvika förtroendekrisen som ledde till konkursen, utan verksamheten hade blommat ut och funnits än idag …

Prosolvia är på allvar, trots förlikningen mellan PwC och konkursboet. I artikeln tar vi därför upp några tänkbara konsekvenser av hovrättsdomen. För egen del tror jag att utfallet i nästa liknande case blir avgörande för utvecklingen av svensk skadeståndspraxis.

För den som vill läsa mer om Prosolvia vill jag tipsa om debatten på www.tidningenbalans.se – särskilt f.d. justitierådet Bo Svenssons artikel ”Prosolviadomen ökar risken för många” och Carl Svernlövs analys av Prosolviadomen och det aktiebolagsrättsliga skadeståndsansvaret.

Hur tänker du kring Prosolvia?

Föregående

Brister och fel i 3:12-förslaget

Nästa

Jag vill inte bli avlyssnad

2 kommentarer

 1. D

  Prosolvia har onekligen lett till många debatter. Men skulle Prosolvia kunna ske idag? Som jag har förstått det så har det införts normgivande regler för att bla. förtydliga ansvarsrollerna för revisor och styrelse. Eller har jag missuppfattat?

  • Dan

   Visst har det tillkommit ytterligare regler, jag tänker bl.a. på den svenska bolagsstyrningskoden.

   Men hjälper det med regler? Jag har ingen övertro på omfattande reglering.

   Avgörande är istället ansvarsfullhet och transparens från företagens sida. Och tuffa revisorer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén