Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Support för SME-standard

Branschen vill ha en global standard för revision i mindre företag. Alternativet att inte göra någonting finns inte. Det framkom när Accountancy Europe igår presenterade sitt inlägg i debatten.

Som bekant har vi från nordiskt håll tryckt på länge för att få en anpassad SME-revision. För att visa att vi menar allvar publicerade vi 2015 det nordiska utkastet SASE. Tack vare det initiativet har IAASB nu startat upp ett konkret arbete. I september kommer ett första papper, och under våren 2019 förväntas ett skarpt förslag gå ut på remiss.

Stödet för att göra något är stort. Vid omröstningen bland branschfolket på plats i Bryssel igår sa 45 procent ja till en ny standard, 30 procent var osäkra och 25 procent sa nej. Men alla menade att något måste göras. Därför var det extra bra att IAASB:s ordförande Arnold Schilder lyssnade uppmärksamt på debatten.

Så processen går sakta men säkert framåt. Jag hade självklart önskat att vi redan hade en SME-standard. Men en fördel med att den tas fram först nu kan vara att den redan från början tar höjd för ny teknik och behovet av revision i realtid …

Föregående

Fel att dela upp Big 4

Nästa

Vad händer när alla pekar på andra?

2 kommentarer

  1. Jo, jag hade också önskat att vi redan haft en standard…:-). Men jag gläds ändå åt steget framåt. Något måste göras!

    • Dan

      Ja Erik, och jag tror faktiskt att vi har tryckt på så mycket det går. Tar man i alldeles för hårt ökar risken för tvärstopp!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén