Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Svårt att göra enkelt?

Mitt i semestertider lanserade näringsminister Mikael Damberg ett förenklingspaket för företag. Bland annat får Tillväxtverket i uppdrag att utreda dels hur ny teknik kan nyttjas för att skapa bättre informationsutbyten mellan myndigheter, dels hur olika handläggningstider kan kortas.

Detta är lovvärt, men jag har mina dubier. När det gäller informationsutbytet mellan myndigheter fick Bolagsverket m.fl. ett liknande uppdrag hösten 2011 av den dåvarande regeringen. Visionen om ett förenklat uppgiftslämnande till myndigheter och ”En uppgift en gång” (eller ”One Stop Shop”) har därför funnits länge nog. För att detta ska bli verklighet måste vi dessutom tillämpa elektronisk ingivning av årsredovisningar, men alla försök och utredningar till trots är detta ännu inte på plats i Sverige. Det tycks vara svårt att göra det enkelt, men enkelt att göra det svårt …

Sedan funderar jag på om vi verkligen behöver fler utredningar på samma tema. Det som krävs är beslut, inte mer information. Jag har sagt det förut och jag säger det igen: Sätt ner foten, Mikael Damberg.

FAR:s branschdagar tar vi självfallet upp behovet av förenkling, bland annat genom en spännande dialog med Regelrådets ordförande Pernilla Lundqvist och näringsdepartementets statssekreterare Niklas Johansson. Här behövs din röst, så missa inte att anmäla dig!

Föregående

Mitt i förändringen

Nästa

Allt har sin tid

4 kommentarer

 1. Jan-Hugo Nihlén

  För många politiker har fötts upp utanför den verklighet som vi andra lever i. Det saknas kunskap och praktisk tillämpning hos politikerna.
  Vi låter oss styras av dessa politiker. Och när politikern föreslår utredning istället för handling så gnäller vi. Men vi har själva valt politikern, dock inte alltid regeringsledamoten.
  Å andra sidan ser vi hur en person ur näringslivet som väljs till ett av de högsta ämbetena i världen, Presidentskapet i USA, inte heller är lämplig. Men, det var kanske så att väljarna lät sig luras av de, för stunden, rätta orden från Trump.
  Dan, håller med dig, Damberg – sätt ned foten.

  • Dan

   Hej Hugo, och tack för din kommentar! Ja, jag tror inte att Tillväxtverket är rätt för detta – känns som en omväg eller i värsta fall ytterligare en återvändsgränd. Det borde självklart vara Näringsdepartementet som driver detta i samverkan med näringslivet. Är dessutom bekymrad över tajmingen – snart blir ju allt fokus på riksdagsvalet -18.

 2. Håller med Dan! Detta ämne kommer också att diskuteras och vara i fokus på vår konferens den 4 oktober med tema Standard Business Reporting -SBR. Mera information på http://www.xbrl.se

 3. Begreppet One-stop-shop är talande för det tankefel man gör i initiativen kring företagens uppgiftslämnande. Man inser inte att det i grunden inte bara är fråga om företagens fullgörande gentemot staten i uppgiftslämnandet. man måste börja tänka kretslopp, och inse att den information som tillgängliggörs konsumeras på många olika ställen i ett ekonomiskt ekosystem. Börjar vi i den änden kan vi börja tänka nytta och värde med informationen. I många fall är det företagen som lämnar in informationen som själva är slutkonsumenten, inte minst vad gäller riskbedömningar och marknadssegmentering. Teknik och teknikval är underordnat den nytta ett väl fungerande kretslopp har för både marknaden och den statliga förvaltningen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén