Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Synen på revisorn

Ansvarets sköna börda.

Ansvarets sköna börda.

Förra veckan uppmärksammade jag en ny bok om den framgångsrika nordiska modellen för bolagsstyrning. Och nu kan jag inte låta bli att citera nestorn i svensk bolagsstyrning, nämligen Hans Dalborg. I boken ”Ansvarets sköna börda” berättar Hans Dalborg om Nordeas utveckling under de 20 år han var Vd respektive styrelseordförande. På en sida ger Hans Dalborg också sin syn på revisorn, och han har tillåtit mig att återge följande:

”Revisorn har en väsentlig roll i att skapa god bolagsstyrning. En god revisor är värdefull inte enbart för ägarna utan också för styrelse och ledning. En dålig revisor är inte bara dålig utan kan vara en katastrof. Revisorn ska ha hög integritet, gott omdöme, hög teknisk kompetens och vara tillförlitlig. En god revisor ska kunna samarbeta och stimulera ledningen till produktivitet, inte vara alltför kompromissvillig utan stå för sin uppfattning. Det gagnar kunden, som till syvende och sist är ägarna. Detta hindrar inte att revisorn är idérik och konstruktiv, med förmåga att lyssna och förstå kunden och kundens omvärld, särskilt om kunden verkar i flera länder.

Förmågan att skilja på stor och smått, på väsentligt och oväsentligt, är avgörande för kundens förtroende för revisorn. Jag tycker också att revisorn ska vara ett föredöme, och inte för egen del använda det mest tveksamma skatteupplägget.”

Hur stämmer detta med din syn på revisorn?

Föregående

Rätt ska vara rätt – även om paradis

Nästa

Fina klappar i tomteFARs säck

2 kommentarer

 1. Fredrik

  Dan,
  Jag håller med om ovan beskrivning, framförallt det faktum att revisorn arbetar för aktiägarna. Detta är ett centralt faktum för mig själv som aktieägare i ett flertal bolag. Jag vill påstå att samtliga revisorer jag träffat på har innehavt denna integritet som Hans beskriver. Det är beklagligt att media (Läs: SvD) i dessa dagar får det att låta som samtliga revisorer -utan undantag- är mutkolvar som enbart engagerar sig i fakturering och tvivelaktiga skatteupplägg.

  Vidare vill jag poängtera att jag själv aldrig skulle äga aktier i ett bolag, noterat som onoterat, om jag inte hade förtroende för såväl styrelse, majoritetsägare samt revisorer.

  Som svar på din fråga: Min syn på revisorn är någon som granskar å mina vägnar, någon -vars signatur på revisionsrapporten- ger mig ”peace of mind”. Jag anser att samtliga bolag där jag står som aktieägare anlitat revisorer som till fullo lever upp till mina krav.

  • Dan

   Tack Fredrik för dessa lovord till revisorn som jag hoppas ska eka bland landets alla revisorer!
   Att revisionen ger ”peace of mind” är ett kul sätt att beskriva den trygghet som revisionen medverkar till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén