Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Tillsammans mot korruption

Almedalsveckan närmar sig med stormsteg. Jag ser särskilt fram emot tisdagen 30 juni, för då går startskottet för Tillsammans mot korruption!

Korruption hotar effektiviteten i marknadsekonomin men också viktiga fundament i vårt samhälle som förtroende och tillit. Därför är kampen mot korruption alltid angelägen. Och korruption finns tyvärr också i Sverige, inom både privat och offentlig sektor. Men för att den på allvar ska kunna begränsas, och allra helst jagas på flykten, krävs att många aktörer samverkar. Vi måste inspireras och lära av varandra, och hjälpas åt att informera om risker och kostnader som är förknippade med korruption. Låg förekomst av korruption är alltid en konkurrensfördel!

Tisdagens seminarier på temat Tillsammans mot korruption blir så spännande! Två statsråd är på scenen – justitieministern och civilministern, dessutom USAs ambassadör i Sverige. Jag kommer själv att medverka i det första seminariet – En kultur som motverkar korruption – som FAR arrangerar tillsammans med Värdegrundsdelegationen.

Jag kommer att trycka på behovet av ansvarsfullt och tydligt ledarskap – att verkligen ”walk the talk”. Eftersom tonen från toppen är avgörande har styrelse och ledning ett särskilt ansvar att hålla korruption borta. Andra faktorer som jag vill lyfta är transparens och en öppen företags- eller organisationskultur. Jag ska också ge några konkreta tips på hur man skrämmer bort korruption. Sedan vill jag berätta om hur vår bransch kan och måste ta ansvar i kampen mot korruption.

Det som händer i Almedalen stannar inte där, utan kampanjen – Tillsammans mot korruption – fortsätter under hösten. Men först:

Väl mött i Almedalen!

PS: Om du inte kan vara med på plats kan du följa seminarierna på twitter under hastaggen #Tillsammansmotkorruption.

Föregående

Tyck till om Nordiska standarden

Nästa

Branschen drar fullt hus i Almedalen

6 kommentarer

 1. Dan,

  Vi ser med spänning fram emot evenemanget, med de tio seminarierna i Almedalen, och den fortsatta dialogen!

  Helena Sundén
  Institutet Mot Mutor

  • Dan

   Helena, stort tack för ditt initiativ och stora engagemang i Tillsammans mot korruption!!

 2. Monica Landergård

  Det ska bli väldigt intressant att få vara en del av dagen mot korruption. Brå kommer att diskutera korruption i kommuner men vi finns även med under resten av veckan med andra seminarier. #tillsammansmotkorruption #braialmedalen
  Monica Landergård
  Pressansvarig, Brå

  • Dan

   Tack Monica, håller med – det blir mycket intressant och spännande!! Vi ses i Almedalen!

 3. Katarina

  Kommer att bli en spännande och innehållsrik dag! Lycka till med arrangemanget!
  Katarina Roslund, EY

  • Dan

   Tack Katarina! Det blev mycket lyckat, och era seminarier var ju också bra 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén