Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Tjuvstart åt fel håll

Nederländerna inför krav på byrårotation om åtta år i företag av allmänt intresse. Samtidigt förbjuder man revisionsbyråerna att ägna sig åt rådgivning hos revisionskunder inom denna kundkategori. Byrårotationen införs 2016 medan rådgivningsförbudet införs redan 2013.

Så beslutade den nederländska senaten igår. Det ska sägas att revisionen i Nederländerna ofta är föremål för debatt, men det är ändå märkligt att man inte avvaktar EU-beslutet om revision i företag av allmänt intresse. För när EU-beslutet väl kommer får (hoppas jag) Nederländerna anledning att anpassa sin lagstiftning.

Dessvärre är jag rädd att den nederländska tjuvstarten påverkar den pågående EU-processen i fel riktning. Det blir ett för starkt fokus på konkurrens- och oberoendefrågor. Istället borde fokus ligga på revisionens innehåll och kvalitet.

Tyvärr tycks ytan vara viktigare än djupet. Men vi ger aldrig upp, jag ger aldrig upp. Det måste gå att vända utvecklingen åt rätt håll.

Föregående

Lagrådet om Svensson 3

Nästa

EU lyfter offentlig redovisning

  1. Ola

    Instämmer i att det är ett märkligt beslut av Nederländerna, med tanke på diskussionerna på högre nivå!

    Jag arbetar själv för Big 4 i Amsterdam och det ska bli intressant att följa utvecklingen på nära håll i Nederländerna de närmsta åren.

    Ola
    Auktoriserad revisor

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén