Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Tre har blivit en

Jag väntar fortfarande på Svensson 3. Lagrådsremissen skulle ha kommit idag, men nu säger senaste uppgiften att den kommer i samband med regeringsmötet nästa torsdag. Eventuellt.

Jag behöver däremot inte vänta längre på den nya utgåvan av Svensk standard för redovisningstjänster, Reko. Nya Reko är här, och tre böcker har blivit en. Jag bläddrar i boken som jag tror blir ett utmärkt stöd vid utförande av de viktiga redovisningstjänsterna. I grunden är det samma förhållningssätt som tidigare, men den nya utgåvan är tydligare och mer användarvänlig. Till det bidrar att nya Reko innehåller tillämpningsanvisningar och att standarden följer ett normalt arbetsflöde. Att Reko dessutom har varit ute på remiss under hösten har gjort det möjligt att göra standarden än bättre anpassad till redovisningskonsultens vardag.

Reko är en mycket viktig komponent i auktorisationen av redovisningskonsulter. Jag är därför glad att både SRF och FAR står bakom Reko och ambitionen att skapa hög kvalitet på redovisningstjänsterna.

Vad tycker du om nya Reko?

< Föregående

Vad sysslar Bolagsverket med?

Nästa >

Svenska modellen hotad

2 kommentarer

  1. Lali Börjesson

    Nya Reko är toppen! Det är tydligare med ska-kraven i ramverket och varje Reko har tolkningsförslag och tillämpningsanvisningar i anslutning till själva Rekon. Dessutom är de nu i kronologisk ordning så det är lättare att hitta, för att inte tala om att hela klabbet ryms i en bok och man slipper slå i tre olika.

    När man blir osäker på tillämpningen i praktiken kan man alltid gå tillbaka till ska-kraven för vägledning, det gillar jag. Och faktum är att flera av förklaringarna i ordlistan tydliggör vårt ansvar och vad begrepp vi använder lite slarvigt till vardags egentligen innebär. Jag vill särskilt slå ett slag för begreppet ”överlämningsbart skick” som är ett mycket bra riktmärke när man funderar över hur mycket och på vilket sätt man egentligen ska dokumentera.

    Jag önskar att vi nu går ut och slår på stora trumman för nya Reko så att marknaden får upp ögonen för det värde våra tjänster tillför kunderna när vi följer Reko. Det kommer att höja redovisningskonsulternas anseende och status i näringslivet, tror jag. Eller hoppas, åtminstone!

Kommentera

Powered by lovecraft Anders Norén