Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Tyck till om Nordiska standarden

Idag går Nordisk standard för revision i mindre företag (Nordiska standarden) ut på remiss. Hela remissförfarandet är gemensamt för de nordiska länderna och sker parallellt inom ramen för Nordiska Revisorsförbundet (NRF).

Som jag har bloggat om tidigare ger Nordiska standarden ett tydligt uppdrag till revisorn utan att i detalj tala om hur själva granskningen ska utföras. Det får revisorn avgöra själv, och det är också en av avsikterna med den nya principbaserade standarden. Det professionella omdömet får stor plats. Nordiska standarden är vidare anpassad till förväntningar, förutsättningar och behov hos mindre företag.

FARs alla medlemmar har nu fått standarden för synpunkter, och med dagens post går den till en lång rad intressenter till revisionen.

Jag hoppas att så många som möjligt nu tar chansen och ger oss synpunkter. Att införa en ny revisionsstandard är ett stort beslut som förutsätter ett bra beslutsunderlag. Här kommer alla remissvaren in i bilden. Det är därför angeläget att såväl möjligheter som risker med standarden blir ordentligt belysta. Och även annat av betydelse inför en eventuell implementering. Sista svarsdag är 19 oktober.

Under Branschdagarna 24-25 september kommer ett av de parallella seminarierna att handla om Nordiska standarden. Det blir bästa tillfället till direktdialog om standarden!

Än en gång: ta chansen och tyck till om standarden!

Föregående

Brev om byrårotation

Nästa

Tillsammans mot korruption

10 kommentarer

 1. Mycket, mycket spännande!! Jag vill uppmana alla revisorer att läsa och fundera. Och passa på att använda ditt professionella omdöme när du gör det. För det kommer du att få använda mycket mer framöver… 🙂

  • Dan

   Erik! Ja, detta är minst sagt spännande! Och det ska bli så intressant att ta del av alla synpunkter i remissvaren. Jag hoppas verkligen att många FAR-medlemmar också vill vara med och diskutera Nordiska standarden under hela processen – gärna här på bloggen!

 2. Pär Spolén

  I det stora hela mycket bra. Dock lite undrande kring revisionsberättelsen, bör inte slutprodukten bli densamma som tidigare, bara att man hänvisar till den nordiska standarden istället för ISA? Skall revisorn inte längre uttala sig om ansvarsfrihet, tillstyrka resultat- och balansräkning samt vinstdisposition? Krävs inte detta enligt ABL? Detta var bara frågor som dök upp, annars mycket bra!!

  • Dan

   Pär, tack för positiv respons!! I följebrevet till remissen (finns på FARs webb) står det lite om detta, bl.a. att den svenska revisionsberättelsen ska kompletteras med det som följer av svensk lag. Och då kommer förvaltningsrevisionen in i bilden.

   • Pär Spolén

    Tack för info, gissade att det var på det viset. Hittar dock inget om det i följebrevet, men är kanske blind på bägge ögonen. Hur som helst blir nog den nya standarden jättebra och efterlängtad i branschen!

    • Dan

     Pär, stort tack för din support! Och du är inte blind!! Det verkar som att den delen föll bort i följebrevet, så nu får vi glädja vår omvärld med ytterligare ett brev … Tack för att du uppmärksammade mig på detta! Trevlig helg!

    • Dan

     Pär, nu ligger den rätta versionen av följebrevet på webben!! Trevlig sommar!

     • Pär Spolén

      Vad bra! Önskar även dig en härlig sommar!

 3. Lena Fiedler

  Har nu läst Nordisk standard för revision i mindre företag och jag tror att detta kommer att bli bra. Nu bör revisionen kunna anpassas på ett bättre sätt till det specifika företaget men utan att kvaliten på revisionen försämras, tvärtom.

  • Dan

   Tack Lena! Ja, kvaliteten ska bli minst lika bra. Jag tror för egen del att mer av professionellt omdöme och mindre av checklistor gör att revisionen blir bättre rent kvalitetsmässigt och från kundnyttosynpunkt.
   Vore bra om du/ni även skrev ett svar på den remiss som gick ut med nyhetsbrevet före sommaren! Det är ytterst angeläget att vi får veta vad både marknaden och branschen tänker och tycker om utkastet till standard!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén