Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Varifrån kommer alla siffror?

Under budgetpunkten på mötet begravde plötsligt en styrelseledamot ansiktet i handlingarna och ropade förtvivlat: Varifrån kommer alla siffror???

Jag kommer aldrig att glömma den upplevelsen. Och det slår mig att det måste finnas många företagare och styrelseledamöter som behöver hjälp med siffrorna. Om det ska vara någon mening med bokföring och bokslut så måste ju siffrorna vara begripliga för att kunna tjäna som beslutsunderlag. Vad ska man annars ha bokföringen till?

Nu i bokslutstider hoppas jag att alla företagare får nytta av de tjänster vi presenterar i Förtroendehuset. Här beskrivs också redovisningstjänsterna och fördelen med att de utförs enligt Svensk standard för redovisningstjänster, Reko.

En auktoriserad redovisningskonsult som biträtt ett företag med att upprätta en ekonomisk rapport eller en årsredovisning kan lämna en bokslutsrapport som bekräftelse på att uppdraget har utförts enligt Reko. Bara under första kvartalet 2011 har vi inom Far auktoriserat 375 redovisningskonsulter.

Tiden går fort och siffror är en färskvara. Nu är det dags att ha koll på siffrorna för första kvartalet 2011!

Föregående

Ekonomen skapar flest jobb trots snål utbildning

Nästa

Bästa lösningen är fler kvinnor i styrelsen

4 kommentarer

 1. Bino Catasus

  Jadu Dan
  Jag känner igen denna situation. Jag är enig med att:
  (1) Ha ordning på siffrorna
  men minst lika viktigt är:
  (2) Låt siffrorna berätta en historia – alltså fundera på kommunikation.
  =
  För att redovisningen ska vara värderelevant – alltså vara betydelsfull i beslutssituationer behöver de vara förståeliga. Även om ”understandability” är en av de kvalitativa egenskaperna vi strävar efter i ramverket så måste jag säga att alldeles för lite fokus verkar läggas på just det.

  • Dan

   Bino,

   Tack för kommentaren! Den får mig att tänka på alla årsredovisningar som tas fram med hjälp av standardprogram. Visst, det är effektivt men blir årsredovisningen den ”story” som gör den läsvärd för intressenterna.

   Vad vill banken se? Säkert en kassaflödesanalys trots att lagen inte kräver det. Kanske också en koncernredovisning som ju inte heller krävs för mindre mindre verksamheter.

   Dyrt men värdefullt!

 2. Vivi-Anne Segertoft

  Vågar jag skriva att jag tror att ett av problemen är att vi använder oss av för mycket siffror d v s inte när vi själva sitter med vår redovisning men i presentation till kund eller styrelse så är vi så ivriga att tillgodose alla krav att vi låter rapporterna flöda av siffror ungefär som en ordkrevad. Ingen orkar lyssna på en pratmarodör eller hur? Tyvärr blir alla våra siffror precis lika jobbiga.

  Att utforma beslutsunderlag så att de fyller den funktion som är meningen är en konst i sig men en oerhört spännande och stimulerande konst.

  Hälsar Vivi-Anne

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén