Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Värsta tänkbara start

Nathalie Berger, EU-kommissionen, diskuterar revisionspaketet.

Nathalie Berger, EU-kommissionen, diskuterar revisionspaketet.

Ryktet har cirkulerat några veckor. Dessvärre bekräftades det igår.

Som bekant har EUs revisionspaket klubbats. I paketet ingår krav på byrårotation, dvs. att ett noterat eller finansiellt företag måste byta revisionsbyrå efter viss tid. För att inte skapa oreda på marknaden finns det särskilda övergångsregler för byrårotationen. Dessa övergångsregler börjar att gälla redan från och med sommaren 2014 (preliminärt datum är 16 juni).

Om revisionsuppdraget innehafts 20 år eller längre ska rotation ske inom 6 år innebärande tvingande byte av revisionsbyrå sommaren 2020. För uppdrag som innehafts 11-20 år ska rotation ske inom 9 år. För uppdrag som innehafts kortare tid har tolkningen varit att det inte funnits någon sådan deadline. Istället skulle uppdragstiden komma att begränsas av respektive lands utformning av rotationsregler.

Men så började det dyka upp uppgifter om att EU-kommissionen hade en annan uppfattning, nämligen att upphandling eller rotation för de kortare uppdragen måste ske redan sommaren 2016 då reglerna i revisionspaketet träder i kraft. Igår fick jag tillfälle att diskutera frågan med Nathalie Berger, som ansvarar för revisionsfrågor inom EU-kommissionen. Tyvärr bekräftade Nathalie Berger det för mig helt ologiska; företag som relativt nyligen har bytt revisionsbyrå blir först ut att behöva upphandla eller byta på nytt.

Ett noterat eller finansiellt företag som valde en ny revisionsbyrå under åren 2003-2006 måste göra en ny upphandling eller ett revisorsbyte redan om två år. Om uppdraget inleddes 2007 måste upphandling eller revisorsbyte ske 2017 osv. Samtidigt kan alltså företag som haft samma revisionsbyrå 20 år eller längre avvakta med rotation i 6 år. Förklara den logiken för mig. Vi får heller inte glömma att byrårotation kostar pengar.

Vi har förstås uppmärksammat regeringen på EU-kommissionens inställning. Andra länder tar nu också kontakt med Bryssel. Måtte det hjälpa, annars får revisionspaketet värsta tänkbara start.

Föregående

Det är alltid människan som gör skillnad

Nästa

Nya tidens byrå

2 kommentarer

  1. Jan-Hugo Nihlén

    Förklaringen är väl ganska enkel. Det är politiker som fattar beslut på de lagda förslagen. Inte alltid välgenomtänkt. Hoppas att regeringen och utredaren Ståhl tänker ett steg till.

    • Dan

      Jan-Hugo! Ja, vi får hoppas att sista ordet inte är sagt. Kommissionären Michel Barnier har idag fått ett brev från bl.a. FEE om det djupt olyckliga med sist in – först ut-principen i det här sammanhanget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén