Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Vem är företagare i Borgs värld?

Sedan finansminister Anders Borg lämnade sitt besked om hur regeringen går vidare med 3:12-reglerna har jag haft lite av en overklighetskänsla.

Finansministerns sätt att beskriva företagande, särskilt de växande tjänsteföretagens villkor, känns främmande och overkligt. 100 delägare med 1 000 medarbetare är väl lika mycket företagare som 10 delägare med 100 medarbetare eller som en (1) ägare med 10 medarbetare. Och vice versa! Eller? Och risktagande finns väl i alla verksamheter, oavsett storlek!

Regeringen lättar på kravet på löneuttag. Det är bra, men Anders Borg behåller kravet på en ägarandel om minst 4% (som uttryck för risktagande) för att få tillämpa löneunderlagsregeln. Det innebär ett tak på 25 delägare vid lika ägande. I praktiken blir taket betydligt lägre eftersom det ofta finns ägare med lite större innehav, kanske blir taket snarare 12-15 delägare.

Jag är inte säker på att regeringen ser alla konsekvenser. Hur många företag vill växa förbi taket? Hur många av dagens stora fåmansföretag vill vara ovanför taket? Och vad händer med konkurrensen mellan företagen? Konkurrensverket sa inget alls i remissrundan, trots att myndigheten hade chansen. Märkligt.

Nej, kravet på 4% blir en tröskel som många kommer att snubbla på. Det är också därför som FAR i sitt alternativa förslag visar på en multipellösning. Den innebär att delägare med mindre ägarandel än fyra procent får beräkna lönebaserat utrymme men endast upp till en nivå motsvarande två gånger lönen. Allt för att slipa ner tröskeln och minska de skadliga effekterna på tillväxt och konkurrens.

De rödgröna partierna har begärt en offentlig hearing om 3:12 i riksdagen 24 september. Den blir betydelsefull. Dit kommer företrädare för alla partier, och jag hoppas att vi efter den debatten har en bättre samsyn om vad företagande är.

Föregående

Mordbrand i Prosolvia?

Nästa

Frågorna som måste ställas

7 kommentarer

 1. Martin

  Håller faktiskt med Borg i att utdelningsreglerna överutnyttjats av just delägare på revisionsbyråer och advokatbyråer. Att man ska kunna erhålla lågbeskattad utdelning om två ggr sin egen lön då man jobbar som revisor skulle i praktiken innebära att de flesta skulle ha en beskattningsgrad på ca. 22 % (förutsatt lön om 500 tkr per år) trots miljoninkomster.

  Tycker det liknar dålig skattemoral!

 2. Martin

  Nej, men påvisar bara att det problem som föreligger i att inte reglera ägandet likt på det vis Borg gjort gör det svårt att stoppa överutnyttjandet som man anser föreligger. Men anser du att det är rimligt att en revisor som är delägare i något av de större revisionsbolagen har mer i ersättning efter skatt än statsministern och dessutom betalar mycket mindre skatt?

  • Dan

   Det är viktigt för revisorns självständighet (eller oberoende som andra säger) att revisorn har bra betalt. Revisorn får inte komma ”i underläge” på grund av lönen.

 3. Martin

  Ingen har sagt nåt om hög lön, vi pratar nu om utdelning… Rimligen ska en kompetent tjänsteman ha en hög lön. Tror dock inte att de bästa revisorerna är delägare utan vanligen just löntagare så ditt argument köper jag inte!

  Men betala sociala avgifter i bolagen samt låt revisorn skatta sin lön som en vanlig löntagare så tror jag på en ökad acceptens även för er yrkesgrupp.

 4. MARTIN

  Haha, äpplen och päron i min värld! Givetvis ska en duktig tjänsteman ha en hög ersättning så där anser jag att du har rätt. Att sen en revisor skulle vara i underläge pga. att han får skatta sin ersättning som lön och inte utdelning är väl ett skämt från din sida va?

  Har även svårt att tro att en revisor som har dessa ersättningar som vi talar om i de större revisionsfirmorna för partners är en bättre revisor än den som inga aktier har… För i så fall torde ju majoriteten av de som idag är revisorer vara i underläge, eller hur menar du?

  • Dan

   Martin, timmen börjar bli sen för lönefrågor. Min poäng är att varje revisor i verklig mening ska vara – och känna sig – självständig (inte oberoende) gentemot sina kunder. Då är även ersättningen (lön + ev utdelning) av betydelse.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén