Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Vem vill läsa detta?

Branschen är stadd på en resa mot nya mål och höjdpunkter. ”Vart är vi på väg?” är temat för min skildring av resan.

EU-kommissionen pekar ut en färdriktning i sitt revisionspaket. Men det vägvalet leder fel. Det ser vi tydligt när vi försöker tillämpa bestämmelserna om revisionsberättelsen för ett större företag. I nummer 3/2012 av Balans visar min kollega Lennart Iredahl och jag hur vi uppfattar kommissionens förslag. Vi pekar också på några av de frågetecken man snabbt snubblar över vid utformningen av revisionsberättelsen.

Det råder ingen tvekan om att revisionsberättelsen à la EU blir mycket komplex och inte särskilt användbar. Detta kan omöjligt vara framtiden.

Nej, det finns bättre lösningar. Om några dagar ska jag medverka vid en IFAC-konferens. Där ska jag visa på ett annat vägval, ett sätt att göra revisionen nyttigare och mer relevant. Mot slutet av anförandet kommer jag att ställa frågan om det räcker med fortsatt utveckling av revisionen. Eller om det nu krävs stora förändringar, eller rentav innovation. En annan fråga är om revision i små respektive stora företag kan vara samma sak imorgon.

Vad tycker du?

Om du hänger med på resan så får du mina svar. Nästa anhalt är The Big Apple.

Tag plats, var god stäng dörrarna!

Föregående

Från plikt till förbud?

Nästa

Vänta med att skälla på Borg

7 kommentarer

 1. Börje Johansson

  Gör vad Du kan för att stoppa det hela. I en kommande mer eller mindre efterfrågestyrd revision vore
  den här typen av kommunikation med ägarledda företag kombinerat med företagsledningens uttalande om de finansiella rapporterna ett effektivt sätt att slopa revisorn.

  Spika igen den här typen av relikskrin en gång för alla och utveckla kundnyttan i stället.

  • Dan

   Börje,

   Tack för din support!

   EU-kommissionens fyrkantiga revisionspaket är en väckarklocka för den globala branschen. Nu måste vi våga tänka och göra nytt.

   Om det är sant att utveckling alltid börjar med en kris kan vi börja hoppas.

 2. Erik Emilsson

  Efter något år med minskad revisionsplikt, dialog med en stor mängd mindre och medelstora företag, genomförd ISA-utbildning, många interna diskussioner utifrån ISA etc, så är jag och vi på Revideco övertygade om att det är dags för oss att agera NU.

  Våra mindre och medelstora kunder vill i väldigt många fall ha revision (fler än vi trodde, faktiskt). De vill ha någon som säkrar, som kollar, och de vill ha en bekräftelse (=en revisionsberättelse) på att deras företag ”i allt väsentligt är ok”.

  Rent pedagogiskt är nya ISA-revisionsberättelsen en mardröm för vår kundkategori. Det går inte att förklara varför den ser ut som den gör, på ett sätt som de förstår. Den ökar istället för att minska förväntningsgapet, och jag är övertygad att den kommer att leda till att betydligt fler väljer bort revision, till nackdel för alla.

  Jag känner till argumenten för att ”en revision alltid ska vara en revision”, men min bestämda åsikt är att det är hög tid att skilja på revision för publika/noterade bolag (som ska vara internationell/ISA) och annan revision (dvs för alla andra). Gör två standards, helt enkelt! Den senare kan mycket väl bygga på en ISA-grund, med vissa tekniska/formella förenklingar, och en enkel, kort och glasklar rapportering. Vi (Sverige) borde genomföra detta, och ta ledning inom EU för att sprida detta sätt att se på revision.

  Skulle detta vara något som FAR vill gå vidare med så är jag och vi gärna med och diskuterar, och i ett senare skede arbetar, för det. Jag tycker det här är den viktigaste frågan i branschen just nu, och vill gärna satsa, debattera, förändra etc.

  • Dan

   Erik,

   Ditt budskap är tydligt och jag tar med mig det till IFAC-mötet!

   Det behövs flera olika modeller för revision beroende på hur företaget/verksamheten ser ut. Professor Bino Catasús liknade detta vid ett tillfälle med yoghurt. Först fanns det bara en, nu finns det tjugo.

   Jag argumenterar än så länge för att vi kan ta fram detta på internationell basis. Om den vägen stängs måste vi göra det själva. För det är brådis, det håller jag med om.

  • Lars

   Håller med Erik. Efter två månader med ISA och ett antal mindre revisioner genomförda så är min uppfattning tyvärr att ISA kommer att bli långt mera effektiv i att påverka mindre företag att välja bort revisorn än den genomförda lagförändringen. Om inte branschen agerar nu tror jag även att ISA kommer att påskynda högre gränser för lagstadgad revision. Då revisorn mer och mer blir bunden till sin dator och att använda tiden till dokumentation istället för mervärdesskapande och professionella bedömningar är risken stor att vi snart (om inte redan för de minsta bolagen) passerat gränsen för när VI inte längre är affärsmässigt motiverade. Tyvärr är min känsla att SME frågorna sällan är prioriterade internationellt vilket skulle tala emot Dan´s syn på att vi måste agera internationellt. Än så länge finns det hopp eftersom revision på företagens villkor tillför MYCKET och ÄR efterfrågad (även av de mindre företagen). Men nu är det bråttom för oss att börja motsvara företagens förväntningar!!

   • Dan

    Lars,

    Jag delar din oro vad gäller överdriven fokusering på dokumentation. En stor del av revisionen görs därför bäst med datorn avstängd. Revisorns analys och bedömningar måste bygga på en gedigen kunskap om företaget snarare än checklistor.

    Jag håller också med dig om att den internationella debatten ofta handlar om de större företagen. Men vi måste ligga på och påverka IFAC så att vi verkligen får fram ett utbud av nya tjänster för kvalitetssäkring av redovisning och andra viktiga beslutsunderlag.

    Jag är hoppfull! Branschen är ju känd för att vara avantgarde, och EU-paketet tvingar oss att söka nya lösningar. Jag återkommer om detta!!

 3. Lasse Åkerblad GRM

  Hej!
  Vilken position intar ISRE 2400 (Revised)/review och ISRS 4410 (Revised)/compilation i utvecklingen av dessa nya produkter för branchen?

  Mvh
  Lasse Å

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén