Dan Brännström

Personligt om näringsliv och samhälle

Viktig delseger i Bryssel

Idag jublar jag. För igår kväll genomförde EU-parlamentets utskott för ekonomi- och valutafrågor (ECON) äntligen omröstningen om EU-kommissionens revisionspaket för noterade och finansiella företag. Och det blev ett bra resultat:

 • Ingen byrårotation – med knapp majoritet, 25-22, beslutade ECON att stryka kravet på byrårotation
 • Revisionsbyrån ska kunna lämna rådgivning i linje med IESBAs yrkesetiska regler som ju redan måste tillämpas av FAR-medlemmar
 • Dock införs krav på upphandling av rådgivningstjänsterna och ett godkännande från revisionsutskottet
 • Taket på 10 % för tillkommande granskning är borta

Vidare beslutade ECON att reglering ska ske genom direktiv i större utsträckning än vad som följer av kommissionens förslag. Detta möjliggör anpassning till de olika ländernas modeller för bolagsstyrning.

Allt detta är en stor seger för den svenska linjen. Men äras den som äras bör: EU-parlamentarikern Olle Schmidt (FP) och hans assistent Rickard Ydrenäs har tillsammans gjort en riktig kämpainsats. De har lyssnat in vad regeringen, Svenskt Näringsliv och FAR tycker, och otaliga är de alternativa förslag som diskuterats i den politiska processen. Det är länge sedan jag slutade räkna.

Men detta är bara en delseger. Nu står hoppet till att det juridiska utskottet (JURI) också går emot kommissionen på viktiga punkter. Den omröstningen är planerad att äga rum under nästa vecka. Och i JURI har en annan svensk, Cecilia Wikström (FP), en nyckelroll. Vilken press detta innebär …

Föregående

Revision på nordiskt vis

Nästa

Mer ordning och reda i välfärden

 1. Jan-Hugo Nihlén

  Håller med. Vi får se det som en viktig delseger. Bra att rotation av byrå röstades ned. Utformningen av upphandlig av övriga tjänster ska bli intressant att se utformningen av och hur ECON egentligen tänkt? Är det bara om revisorn är inblandad som detta med upphandling gäller?
  Ska bli intressant att följa JURI och konkurensmyndighetens omröstning framöver.
  Skönt med politiker som Olle som verkligen sätter sig in i ämnet. Hoppas att Cecilia kan utöva samma påverkan i JURI.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén